het broodbrood b2 desembrood

Het type ‘b2’ zuurdesembrood staat simpelweg voor onze merknaam, namelijk 2x brood.
Het b2 desembrood is een online te bestellen/reserveren, door broodbrood.nl vers en handgemaakt Nederlands/Frans desembrood. We hebben maanden lang getest en uiteraard genoten (met kids/vrienden/buren/familie) van de heerlijke knapperige korst en lichtzure ‘malse’ binnenkant. En hier is nu dan eindelijk onze allereerste en voorlopig ook enige heerlijke ambachtelijke smaakmaker die online te bestellen is op broodbrood.nl. Het b2 desembrood is geïnspireerd op het bekende Franse ‘pain artisanal’. Het brood weegt ±800 gram en maken we met de graansoorten tarwe, rogge en spelt.

lokale leveranciers & Franse tarwebloem

We kopen onze broodingrediënten zo lokaal mogelijk. Bijvoorbeeld bij molens in de buurt van Utrecht. Echter is dit niet altijd haalbaar. Het belangrijkste voor dit lekker Utrechtse desembrood is dat we onbewerkte bloem en meel gebruiken. Dus rijk aan alle zemelen en kiemen. Om dit desembrood super lekker te krijgen gebruiken we ook witte en volkoren Franse tarwe. Franse tarwe is veel eiwitrijker dan Nederlandse. Dit is o.a. de reden dat Frans ‘pain artisanal’ altijd zo lekker smaakt. Dit in combinatie met een lange fermentatie van vaak minimaal 24 uur. En natuurlijk de liefde die wij en de Franse bakkers nog steeds in ons/hun ambacht steken.

fermentatie b2 desembrood

Nederlands ‘fabrieksbrood’ of ‘supermarktbrood’, zo noem ik het even, wordt vaak ingevroren en dan later pas gebakken. Ook is de fermentatietijd heel kort. Om toch een ‘broodachtig’ resultaat te krijgen, na deze ‘onnatuurlijke’ handelingen, worden er allerlei broodverbeteraars toegevoegd.
Ons b2 desembrood heeft niets met bovengenoemde fabrieksbrood/supermarktbrood te maken. Het broodbrood desembrood fermenteert net als het Franse brood, tussen de 24 uur en 48 uur. Dit zorgt voor de heerlijke smaak. En (s)maakt het brood ook een paar dagen later zelfs nog heerijk!

broodbrood.nl moederdesem

Sinds februari 2020, tijdens de laatste weken van mijn vrouw’s derde en laatste zwangerschap, staan er 2 moederdesems in de koeling. Ook wel desemstarter, herman en ‘levain’ genaamd. Helemaal zelf ‘from scratch’ gemaakt en iedere week ververst. Een rogge moederdesem en een tarwe moederdesem. Het b2 desembrood wordt gemaakt van 50% rogge desemstarter en 50% tarwe desemstarter.